Home > Tips and Tricks > Trendnet KVM and VMWare Problem

Trendnet KVM and VMWare Problem

I have a Trendnet TK-207K 2 port USB KVM attached to two computers, one of which has VMWare Workstation on Windows 7. When I am running the VMWare Workstation, the Trendnet kvm suddenly switches to the next machine. It is as if I hit scroll-lock twice to go to the next machine, but I didn’t. Then I have to manually press the button on the top of the kvm and wait for about 20 seconds for it to be re-recognized by the computer running VMWare. Very annoying!

I think the reason why this is happening is: when I’m using VM workstation and I set a num or caps lock status inside a VM and then leave the VM, my Num or Caps goes off and then goes on again when I enter the VM. So something is happening when the VM enters the virtual machine to set the Num and Caps lock, and I’d assume, the Scroll lock status too. If this is done by VM workstation manipulating the keyboard buffer it might literally be “as if you hit scroll lock twice”

The solution I found: first thing, make sure you have installed the VMware tools in your image. If you use the Num Lock, Caps Lock or Scroll Lock make sure they are both set the same on your host computer and your VMware image. For the VMWare image, when the virtual machine boots up, hit F2 to enter BIOS to set the key status.

Categories: Tips and Tricks Tags:
  1. anonymous
    July 5th, 2013 at 11:05 | #1

    Thanks. I had the same issue w/ the same KVM.
    Just to help the cause, here is the link with instructions if you cannot get to the bios:
    http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1004129

  2. anonymous
    July 10th, 2013 at 14:47 | #2

    Actually, it isn’t working, but it was worth a try.

  1. No trackbacks yet.